Η υποδομή BIOMED-20 εδράζεται στο Παν. Ιωαννίνων. Η πρόταση για τη χρηματοδότησή του αποτελεί προϊόν ανοικτής διαβούλευσης με την επιστημονική κοινότητα του ιδρύματος και έχει συζητηθεί αναλυτικά σε ειδική συνεδρίαση της Συγκλήτου
Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων αποτελεί όχι μόνο χώρο εκπαίδευσης και μετάδοσης της γνώσης, αλλά και ένα περιβάλλον μέσα στο οποίο διεξάγεται πρωτότυπη έρευνα και αναπτύσσεται η καινοτομία. Ιδιαιτέρως σημαντική είναι η έρευνα που διεξάγεται στον τομέα των βιοεπιστημών, που έχει ορατό αποτύπωμα στη διεθνή βιβλιογραφία και συμβολή στον τομέα των υπηρεσιών Υγείας. Αυτό αποδεικνύεται όχι μόνο από τον μεγάλο αριθμό επιστημονικών δημοσιεύσεων που έχουν παραχθεί την τελευταία δεκαετία στη Σχολή Επιστημών Υγείας, αλλά, κυρίως, από το γεγονός ότι η Ήπειρος κατατάσσεται στο ανώτερο 20% στον δείκτη «Υγεία» ανάμεσα στις περιφέρειες που αξιολόγησε πρόσφατα ο ΟΟΣΑ.
Η σύγχρονη βιοϊατρική έρευνα μετατοπίζεται ολοένα και περισσότερο από τον ανταγωγισμό (reductionism, περιγραφή και ερμηνεία σύνθετων βιολογικών φαινομένων βάσει της μελέτης επιμέρους μοριακών διεργασιών) προς τις συστημικές προσεγγίσεις (systems approach, ανάλυση του συνόλου ενός βιολογικού συστήματος). Από τη μία πλευρά, η πρόοδος στην οπτική και την απεικονιστική τεχνολογία καθιστά εφικτή τη μελέτη βιολογικών φαινομένων σε πραγματικό χρόνο, στις τρεις διαστάσεις του χώρου, υπό in vivo συνθήκες. Από την άλλη πλευρά, οι σύγχρονες εφαρμογές της επιστήμης υλικών, της χημείας και της πληροφορικής επιτρέπουν την απομόνωση και τη μελέτη της γονιδιακής έκφρασης μοναδιαίων κυττάρων, καθώς και την ποσοτική ανάλυση βιομοριακών αλληλεπιδράσεων in vitro. Η αποτύπωση του «τί-συμβαίνει-πότε-και-πού» μέσα στα ζωντανά κύτταρα και η μηχανιστική ανασύνθεση μιας φυσιολογικής λειτουργίας ή μιας παθολογικής εξεργασίας αποτελούν τη βάση για την ανάπτυξη καινοτόμων μεθόδων πρόληψης, διάγνωσης και θεραπευτικής αντιμετώπισης των ανθρώπινων νόσων.
Το έργο BIOMED-20 υπηρετεί αυτή ακριβώς την προοπτική, εστιαζόμενο σε ερευνητικές υποδομές που οικοδομούν «ικανότητα» (capacity building) στο πλαίσιο της «έξυπνης εξειδίκευσης» (smart specialization strategy) και στο έδαφος της ακαδημαϊκής αριστείας. Στην προσπάθεια αυτή συμβάλλονται ερευνητικές ομάδες από το Τμήμα Ιατρικής το Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών, το Τμήμα Χημείας, το Τμήμα Μαθηματικών και το Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.